Kvills Snickerifabrik

Enorma remskivor och små bär

Precis som så många av de företag som grundades under det sena 1800-talet var Kvills Snickerifabrik beroende av en lokalisering som kunde erbjuda energi, alltså vid ett vattendrag. Fabriken var cirka 10 år gammal när de tre ägarbröderna köpte ett jordbruk som också hade Kvillbäcken som kunde ge kraft åt fabriken.
Traditionellt nog var produktionen från början möbler, fönster, dörrar och antagligen andra typer av beställningssnickeri. En orsak till flytten kan ha varit krösareparen som man patenterat och som började tillverkas 1905. När sen Kungliga Lantbruksakademien uttryckt sitt gillande av reparen kom försäljningen igång på allvar.
På sina reklamblad skriver Wennborgs om hur många miljoner som ”slumrar på moar, fjäll och skär” i form av oplockade lingon och blåbär. Och med den patenterade plockaren kan man plocka lika mycket på en dag som på 4 till 6 dagar manuellt och mer än dubbelt så snabbt som med andra maskiner. Det senare förmodligen eftersom Wennborgs-plockaren var extremt bred.
Lovorden över plockaren kom från olika instanser, och lantbruksakademien Experimentfält uppger att Wennborgs var den plockare som var skonsammast mot bären, nästan som handplockat. Dessutom skadar den inte riset.
Under en 50-årsperiod producerades ungefär 100 000 plockare och det är nog inte många, i varje fall av de äldre, som inte haft en ”Wennborgare” till bärplockning.

När det inte var säsong för plockare var det alltid säsong för remskivor till alla de industrier där en enda kraftkälla försörjde fabriken och kraften distribuerades av axlar i taket med långa remmar ner till varje maskin. Sådana remskivor kunde vara upp till en meter i diameter och levererades i två halvor som sen kunde monteras på den befintliga axeln. Bland andra produkter som nämnts finns trästolpar, lieskaft, delar till kvarnhjul och kuriöst nog likkistor.

Läs mer om Kvills Snickerifabrik och andra företag i boken "Industrihistoria i Habo" som du kan låna eller köpa på Habo bibliotek.
Boken är skriven av Lars Elwing, Mats Werthén och Magnus Widell som också har delat med sig av bilderna du hittar på sidorna om Made in Habo - saker du inte visste kom härifrån.